Binnen woningen zijn meterkasten standaard van een hoofdzekering voorzien. Dit is niet voor niets! Een hoofdzekering minimaliseert de kans op een brand in huis. Een brand ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een kortsluiting. In dit artikel vertellen onze elektriciens u alles over de hoofdzekering in de meterkast. De kans bestaat, dat u in huis meerdere hoofdzekeringen vindt. Het is niet ongebruikelijk, dat een woning van twee of drie hoofdzekeringen is voorzien. Dit valt te verklaren door het feit, dat de verschillende groepen in huis zijn aangesloten op zo’n hoofdzekering in de meterkast. In grotere woningen komen vaak meerdere groepen voor. Denk aan een groep voor de woonkamer, een groep voor de keuken, enzovoorts.

Waar zit de hoofdzekering?  

U kan de hoofdzekering in de meterkast vinden achter een verzegelde bescherming. Hier kunt u niet zomaar aan komen. 

Aansluitwaarde van een hoofdzekering in huis

Een hoofdzekering heeft een bepaalde aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde is uitgedrukt in een aantal Ampère. De hoofdzekering zal uit de meterkast springen als de aansluitwaarde erover heen gaat. Zo zullen bepaalde groepen in huis geen stroom meer kunnen gebruiken, om verdere gevaren van een te grote hoeveelheid stroom uit de weg te gaan. De aansluitwaarde kan per hoofdzekering verschillen. Standaard komt binnen woningen vaak een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 25 A voor. Er komen echter ook hoofdzekeringen voor met een aansluitwaarde van 35 A, 50 A, 63 A of zelfs 80 A.

Binnen bedrijfspanden vaak een andere hoofdzekering

Waar binnen woningen de maximale aansluitwaarde normaliter op 80 A ligt, geldt dat niet voor bedrijfspanden. Dit heeft te maken met de hoeveelheid stroom die hier in verbruik is en het vermogen wat noodzakelijk is. Voor het gebruik van de verschillende machines, is een aansluitwaarde van minder dan 80 A vaak niet voldoende. Om die reden is er in bedrijfspanden gekozen voor een hogere aansluitwaarde. In woningen is dit ongebruikelijk. Zelfs wanneer er in een woning gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld een elektrisch kooktoestel of een elektrische warmtepomp.Wie mag de hoofdzekering vervangen?

De hoofdzekering is het domein van uw energieleverancier. U mag deze zekering niet zelf vervangen; dit moet uitgevoerd worden door een erkende installateur of uw netbeheerder. De groepenkast waarin de hoofdzekering zich bevindt, is verzegeld om te voorkomen dat u hierbij komt.

Advies over een geschikte hoofdzekering

Het kan lastig zijn, om voor uw eigen woning te bepalen welke aansluitwaarde passend is. Aangezien u een hoofdzekering niet zelf kunt plaatsen, kunt u rekenen op de hulp van onze elektriciens. Zij voorzien u graag van persoonlijk advies over het type hoofdzekering wat bij uw situatie past. Onder stroomverbruik, de samenstelling van uw woning en de elektrische apparaten die u gebruikt zijn hierop van invloed. Groepen in de meterkast hebben doorgaans een lagere aansluitwaarde dan de hoofdzekering. Zo voorkomt u dat de hoofdzekering al snel uit de meterkast zal springen. De elektriciens van elektricien Tilburg staan altijd paraat om u te helpen. Neem hier contact met ons op.

Call Now Button