Iedereen wil graag besparen waar het kan, maar heeft u wel eens gedacht aan het zelf aanleggen van elektra in huis? Met een aantal basisregels is het mogelijk om zelf elektra aan te leggen en hoeft er geen elektricien aan te pas te komen! Daarbij moet er natuurlijk wel gedacht worden aan een aantal regels om zo veilig mogelijk te werk te gaan.

Waar u aan moet denken

Het aanleggen van elektra begint met een goede voorbereiding en moet u van te voren bedenken hoeveel en waar u de stopcontacten in een kamer wilt plaatsen en waar de leidingen dan moeten komen. Houd hierbij ook rekening met de functie van de kamer, bijvoorbeeld een keuken of woonkamer. Bent u bezig met het aanleggen van de keuken, dan moet u rekening houden met de benodigde groepen vanwege een hoge belasting door de gebruikte apparaten.

Kleurcodes

Electrical socket Als u begint met de bedrading zult u al gauw zien dat deze draden verschillende kleuren hebben. Deze verschillende kleuren hebben allemaal een eigen functie. Zo staat bruin voor de stroomaanvoer, blauw voor de stroomafvoer, zwart is voor de stroomafvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt en als laatste is de geel/groene voor aarde.
Naast de kleurcodes van de draden is het ook belangrijk te letten op de behuizing van de draden, deze moet altijd voorzien zijn van een KEMA-keurmerk. De draden moeten door een pvc-elektrabuis getrokken worden en het liefst allemaal in één keer om zo beschadigingen te voorkomen.
Als je je houdt aan deze belangrijkste regels, kan iedereen zijn eigen elektra aanleggen. Succes!

Call Now Button