Wanneer er in huis stoppen zijn doorgeslagen, is het belangrijk het juiste stappenplan te volgen. Vervang nooit zomaar stoppen en activeer deze ook niet zomaar zonder na te gaan wat het onderliggende probleem was. Wanneer de stoppen zijn doorgeslagen is dit namelijk altijd een aanwijzing dat er iets niet goed is. De stoppen beschermen ons namelijk tegen oververhitting van het elektriciteitsnet. Wanneer deze bescherming er niet zou zijn, neemt het risico op brand toe. Dit wil u uiteraard voorkomen, waardoor het belangrijk is om het stappenplan te volgen.

Overbelasting

Eén van de meest voorkomende oorzaken van doorgeslagen stoppen is overbelasting. Overbelasting treedt op wanneer teveel apparaten op dezelfde groep tegelijkertijd zijn ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker, een koffiezetapparaat, een  oven en een frituurpan. Wanneer deze allemaal tegelijk zijn ingeschakeld, is het teveel voor dezelfde groep. U kunt dit op twee manieren oplossen. De makkelijkste manier is om de apparaten niet meer gelijktijdig te gebruiken. De minder voor de hand liggende manier is om extra groepen te laten plaatsen. Hiervoor zult u een elektricien moeten laten langskomen, waaraan uiteraard de nodige kosten zijn verbonden. U bent dan wel echt voorgoed van het probleem af en kunt voortaan de betreffende apparaten gewoon weer tegelijkertijd gebruiken.

Kortsluiting

Een andere oorzaak van doorgeslagen stoppen is die van kortsluiting. Kortsluiting treedt op wanneer een apparaat defect is. Normaal gesproken geeft een apparaat namelijk geen kortsluiting. Kortsluiting kan zorgen voor brand, waardoor het belangrijk is het betreffende apparaat direct te laten repareren of deze weg te gooien. Kortsluiting lost zichzelf nooit op, waardoor het ten zeerste wordt afgeraden om ditzelfde apparaat later nogmaals te gebruiken. De gevolgen kunnen namelijk ernstig zijn.

Call Now Button