Ga jij koken op inductie? Weet dat je dan een speciale aansluiting moet hebben. Deze aansluiting staat beter bekend als een perilex aansluiting. Zonder het bijbehorende stopcontact en de juiste kabels kun jij jouw kookplaat namelijk niet gebruiken. Veel mensen zijn echter niet bekend met een perilex aansluiting en weten dus niet waar het voor nodig is. Enige uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Die krijg jij van ons in onderstaande tekst. Daarnaast vertellen wij jou ook nog hoe jij aan een perilex aansluiting komt.

Speciale aansluiting in groepenkast of niet?

Vaak wordt een perilex aansluiting vergeleken met krachtstroom. Het is echter niet helemaal hetzelfde. Voor krachtstroom moet er namelijk een speciale installatie aanwezig zijn. Een perilex aansluiting is daarentegen gewoon aan te sluiten op jouw groepenkast. Het enige wat in dat geval noodzakelijk is, is dat er twee vrije groepen zijn. Heb jij al jouw groepen reeds in gebruik? Dan moet de groepenkast uitgebreid worden met twee extra groepen. Deze twee groepen moeten geheel gereserveerd worden voor een perilex aansluiting. Doe je dit niet? Dan ervaar je snel genoeg dat je maar weinig voordeel hebt van bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Stopcontact plaatsen

Heb jij al twee groepen gereserveerd voor jouw perilex aansluiting? Dan kun je beginnen met het plaatsen van het speciale stopcontact. Doe dit altijd dicht in de buurt van het apparaat dat over een speciale perilex stekker beschikt. Vergeet niet dat een perilex aansluiting over meer dan drie draden beschikt. Er zijn namelijk twee blauwe, twee bruine en een geelgroene draad aanwezig. Vijf in totaal dus. Hierdoor is een perilex aansluiting in staat om meer vermogen te leveren dan een standaard stopcontact. In totaal kan er niet eenmaal 230 volt geleverd worden, maar tweemaal. Dit komt natuurlijk doordat de installatie is aangesloten op twee groepen in jouw meterkast.

Elektricien perilex aansluiting laten plaatsen

Zoals je hierboven reeds kon lezen, is het plaatsen van een perilex aansluiting behoorlijk veel werk. Dat klopt inderdaad, want er komt aanzienlijk meer bij kijken dan bij een standaard stopcontact. Het aansluiten van de kabels is nog niet zo’n probleem, maar het uitbreiden van een groepenkast wel. Lijkt het jou überhaupt niet verstandig om zelf met elektra aan de slag te gaan? Schakel dan gewoon een elektricien in. Voor hem is het namelijk een eitje om een perilex aansluiting te realiseren. Bovendien heb jij zo de zekerheid dat de boel zonder problemen is aangesloten. De kans op gevaarlijke situaties is hierdoor dan ook minimaal en dat is natuurlijk wel zo prettig!

Call Now Button