Tegenwoordig worden alle stopcontacten geaard. Het voordeel hiervan is dat als er kortsluiting ontstaat, het betreffende apparaat niet onder spanning komt te staan. De spanning wordt dan op een correcte wijze weggevoerd, waardoor er geen risico op elektrocutie bestaat.

Laat al je stopcontacten aarden stopcontacten

Vooral in wat oudere woningen zijn vaak nog ongeaarde stopcontacten te vinden. Het zou verstandig zijn als je deze verving, of laat vervangen, door geaarde stopcontacten. Dit komt de veiligheid sterk ten goede!
Alle apparaten hebben een geaard stopcontact nodig, ook de apparaten die op het eerste gezicht onveilig lijken, zoals een oplader van een telefoon of een scheerapparaat. En sowieso geldt het gezegde: baat het niet dan schaadt het toch zeker ook niet.
Alle apparaten met een geaarde stekker werken op zowel een geaard als een ongeaard stopcontact. Houd er echter wel rekening mee dat ongeaarde stekkers niet werken op een geaard stopcontact, dat past niet.
Het vervangen van ongeaarde stopcontacten is vaak wel prima te doen. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet dit enkel nog worden aangesloten. Een expert, bijvoorbeeld een elektricien, kan je hier meer over vertellen en dit indien gewenst voor je uitvoeren. Vergeet niet offertes bij diverse bedrijven op te vragen als je alle ongeaarde wandcontactdozen wil vervangen door geaarde exemplaren, je weet dan wat een goede prijs voor de klus is, en voorkomt dat je te duur uit bent.

Call Now Button