Gaat u koken op inductie? Weet dat u dan een speciale aansluiting moet hebben. Deze aansluiting staat beter bekend als een perilex aansluiting, maar wat is het en hoe sluit u het aan? Zonder het bijbehorende stopcontact en de juiste kabels kunt u uw kookplaat namelijk niet gebruiken. Veel mensen zijn echter niet bekend met een perilex aansluiting en weten dus niet waar het voor nodig is. Enige uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Die krijgt u van ons in onderstaande tekst. Daarnaast vertellen wij u ook nog hoe u aan een perilex aansluiting komt.

 

Wat is een perilex aansluiting? 

Een perilex aansluiting is een type stroomaansluiting dat wordt gebruikt voor het aansluiten van elektrische apparaten zoals waterkokers, ovens en kookplaten. Het is een veilige aansluiting die een dubbel geïsoleerd stroomcircuit creëert, waardoor het risico op elektrische schokken wordt verminderd. De aansluiting bestaat uit twee stekkers, die worden aangesloten op een contactdoos. De stekkers hebben twee of vier blauwe en bruine draden die de stroom verbinden.

 

Speciale aansluiting in groepenkast of niet?

Vaak wordt een perilex aansluiting vergeleken met krachtstroom. Het is echter niet helemaal hetzelfde. Voor krachtstroom moet er namelijk een speciale installatie aanwezig zijn. Een perilex aansluiting is daarentegen gewoon aan te sluiten op uw groepenkast. Het enige wat in dat geval noodzakelijk is, is dat er twee vrije groepen zijn. Heeft u al uw groepen reeds in gebruik? Dan moet de groepenkast uitgebreid worden met twee extra groepen. Deze twee groepen moeten geheel gereserveerd worden voor een perilex aansluiting. Doet u dit niet? Dan ervaart u snel genoeg dat u maar weinig voordeel hebt van bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

 

Stopcontact plaatsen

Heeft u al twee groepen gereserveerd voor uw perilex aansluiting? Dan kunt u beginnen met het plaatsen van het speciale stopcontact. Doe dit altijd dicht in de buurt van het apparaat dat over een speciale perilex stekker beschikt. Vergeet niet dat een perilex aansluiting over meer dan drie draden beschikt. Er zijn namelijk twee blauwe, twee bruine en een geel-groene draad aanwezig. Vijf in totaal dus. Hierdoor is een perilex aansluiting in staat om meer vermogen te leveren dan een standaard stopcontact. In totaal kan er niet eenmaal 230 volt geleverd worden, maar tweemaal. Dit komt natuurlijk doordat de installatie is aangesloten op twee groepen in uw meterkast.

 

Perilex aansluiting laten plaatsen door elektricien

Zoals u hierboven reeds kon lezen, is het plaatsen van een perilex aansluiting behoorlijk veel werk. Dat klopt inderdaad, want er komt aanzienlijk meer bij kijken dan bij een standaard stopcontact. Het aansluiten van de kabels is nog niet zo’n probleem, maar het uitbreiden van een groepenkast wel. Lijkt het u überhaupt niet verstandig om zelf met elektra aan de slag te gaan? Schakel dan een elektricien in. Voor hem is het namelijk een eitje om een perilex aansluiting te realiseren. Bovendien heeft u zo de zekerheid dat de boel zonder problemen is aangesloten. De kans op gevaarlijke situaties is hierdoor dan ook minimaal en dat is natuurlijk wel zo prettig! U kunt hier contact met ons zoeken. Wat is een perilex aansluiting en hoe ziet deze eruit?

Call Now Button