Verbruikt u maandelijks behoorlijk wat energie? Dan zult u dit telkens terug zien op uw energierekening. Hoe meer u verbruikt, des te meer u moet betalen. Wilt u besparen op uw energiekosten? Dan begint dit natuurlijk bij het besparen van energie. Indien u minder verbruikt, bent u immers ook minder geld kwijt. Energie besparen in huis is echter niet voor iedereen even makkelijk. Lukt het u ook maar niet om de energierekening omlaag te krijgen? Wij geven u hieronder 11 tips om energie te besparen.

1. Laat een elektrisch apparaat niet stand-by staan

Een groot deel van Tilburgers schakelt de televisie uit met behulp van de uitknop op de afstandsbediening. Het beeld gaat in dit geval uit, maar het lampje van het scherm blijft branden. Er wordt dus nog steeds stroom verbruikt. Indien u energie wilt besparen doet u er goed aan de televisie helemaal uit te schakelen. Laat deze dus niet stand-by staan. Dit geldt natuurlijk ook voor andere elektrische apparaten in huis.

Kies voor ledverlichting om energie te besparen in huis

2. Kies voor ledverlichting

Gebruikt u nog gloei-, spaar- en/of hallogeenlampen? Dan is het betrekkelijk makkelijk om energie te besparen in huis. Hoe? Door deze lampen te vervangen door ledverlichting. Deze verlichting is misschien wat duurder in de aanschaf, maar ledverlichting verbruikt minder energie. Indien u het geld heeft, raden wij u aan om alle lampen in uw huis te vervangen voor ledverlichting.

3. Verbeter de isolatie van uw woning

Bij energie denken de meeste mensen aan stroom. Warmte is echter ook energie. Woont u in een betrekkelijk oude woning? Dan gaat er mogelijk behoorlijk wat warmte verloren. Oude huizen zijn over het algemeen namelijk niet goed geïsoleerd. Is er geen dakisolatie aanwezig? Dan ontsnapt de warmte binnen de kortste keren. Warme lucht stijgt immers op. Uw cv-ketel blijft in dat geval maar werken om de woning warm te houden. Kijk daarom eens goed naar de isolatie van uw woning. Ga ook op zoek naar kieren en spleten. Zijn deze aanwezig? Dicht deze dan. Op deze manier gaat er minder warmte verloren, waardoor er logischerwijs ook minder energie verbruikt wordt.

4. Vervang oude apparatuur

Oude apparatuur werkt soms nog wel prima, maar is toch vaak erg onzuinig. U bent daardoor een dief van uw eigen portemonnee als u de oude apparatuur niet gewoon vervangt door nieuwe. Zo is een oude koelkast nog prima in het dagelijks gebruik, maar wat u misschien niet direct door hebt is dat die oude koelkast veel meer elektriciteit gebruikt dan een nieuwe koelkast. Bekijk daarom eens de mogelijkheden om de koelkast te vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar.

5. Stap over naar een andere leverancier

Het is eigenlijk een beetje vals spelen omdat het niet echt een manier is om energie te besparen, maar toch kan een andere energieleverancier u een boel geld besparen. Vergelijk op internet eens wat u elders kwijt zou zijn!

6. Waterbesparende douchekoppen

energie besparen door waterbesparende douchekoppen Met waterbesparende douchekoppen kunt u water besparen bij het nemen van een douche. Doordat dit type douchekoppen beter gebruik maakt van de verdeling van het water, gebruikt u minder water zonder dat u hier zelf erg in hebt. Het is echter ook een manier om energie te besparen. Doordat er namelijk minder water wordt gebruikt bij het nemen van een douche, hoeft er ook minder water opgewarmd te worden en dit zorgt voor energiebesparing.

7. Luchtbevochtiger gebruiken

De meeste energie in de koude wintermaanden wordt gebruikt bij het opwarmen van ons huis. Er zijn vele verschillende manieren waarop er bespaard kan worden op dit energieverbruik. Bijvoorbeeld het gebruiken van een slimme thermostaat of het simpelweg aantrekken van een trui in huis. Het is echter ook mogelijk om energie te besparen met het gebruik van een luchtbevochtiger. Droge lucht voelt namelijk een stuk koeler aan dan vochtige lucht. Door gebruik te maken van een luchtbevochtiger in huis zal de kamer warmer aanvoelen bij dezelfde temperatuur. Hierdoor kan de verwarming een graadje lager gezet worden.

8. Maak gebruik van een slimme thermostaat Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een energiebesparende technologie waarmee u het energiegebruik van de verwarming en airconditioning regelt. Het biedt de mogelijkheid om de verwarming en airconditioning op afstand te bedienen, waardoor u energie kunt besparen. Slimme thermostaten kunnen ook worden ingesteld om uw huis op vooraf ingestelde temperaturen te verwarmen of te koelen, waardoor u niet meer hoeft te stoken of te koelen dan dat er nodig is. Het biedt ook een uitgebreid systeem voor het monitoren van energieverbruik, zo ziet u exact hoeveel u verbruikt.

9. Maak gebruik van droogrekken

Het gebruik van een droogrek is een van de meest efficiënte manieren om energie te besparen bij het drogen van kleding. Daarnaast kost het niets aan energie om een droogrek te gebruiken als u het vergelijkt met een droger. Ook zijn droogrekken gemakkelijk te verplaatsen, waardoor u energie kunt besparen door uw kleding buiten te drogen als het weer het toelaat.

10. Kies voor de douche in plaats van het bad

Door in bad te liggen verbruikt u al gauw rond de 120 liter water. Door voor de douche te kiezen in plaats van het bad zou u al ongeveer 80 liter water besparen. Dit is een enorm verschil als u dit op jaarbasis berekend. Combineer deze tip met de waterbesparende douchekop en dat zal al een groot verschil maken op uw energierekening.

11. Energiebesparende kraan in de keuken

Naast douchekoppen, bestaan er ook waterbesparende kranen. Tegenwoordig ziet u in veel huizen de nieuwe kranen waarbij er direct kokend water uit de kraan stroomt. Een hele mooie innovatie, echter verbruikt u hierdoor twee keer zo veel warm water als bij een normale kraan. Door een energiebesparende kraan aan te schaffen verbruikt u de helft minder water en dus ook gas in de keuken.  

Begin vandaag nog met energie besparen in huis

Neem gerust contact op met elektriciens Tilburg, wij zullen u met alle plezier helpen. Onze elektriciens zullen u zo snel mogelijk te woord staan bij vragen omtrent het besparen van energie in huis. Heeft u ergens anders hulp mee nodig betreft elektra, dan kunt u ons ook gerust bellen. 

Call Now Button