Van oudsher kent men de effecten van elektriciteit. Het begon ooit met het contact met elektrische vissen, de bliksem en later ook met de mogelijkheden van statische elektriciteit. Sinds eind van de 19de eeuw heeft de ontwikkeling een spurt genomen en is elektriciteit essentieel geworden in ons bestaan. Met deze ontwikkeling zijn er een aantal risico’s ontstaan. In dit artikel leest u hoe risico’s en gevaren van elektriciteit vermeden kunnen worden. Bovendien krijg je ook 8 tips om veilig te werken met elektriciteit

Veilig werken met elektriciteit met behulp van deze 8 tips.                                               

De gevaren van elektriciteit

Elektriciteit kan levensgevaarlijk zijn als het niet goed wordt afgehandeld. Het kan leiden tot een elektrische schok wanneer er contact wordt gemaakt met elektrische stroom, wat kan leiden tot ernstige verwondingen, of zelfs de dood. Er bestaat ook een risico op brand als er een elektrische kortsluiting ontstaat. Elektrische kabels en apparaten kunnen ook oververhit raken, wat kan leiden tot brand. Elektriciteit kan ook leiden tot schade aan apparaten en elektrische leidingen, wat kan leiden tot schade aan de structuur van een gebouw.

 

Veiligheid voorop

Werken met elektriciteit is voor menigeen wellicht eng. Er wordt terecht gewaarschuwd voor de gevaren die er zijn. Maar het gaat om de kunst om met deze risico’s om te gaan.

Een aantal tips voor wie veilig met elektriciteit wil gaan werken:

  1. Haal de spanning eraf door de stoppen in de stoppenkast om te zetten.
  2. Gebruik geïsoleerd gereedschap.
  3. Draag stevige schoenen. Liefst van niet geleidend rubber.
  4. Zorg dat uw handen goed droog zijn.
  5. Gebruik alleen elektrische apparaten die goedgekeurd zijn door een kwaliteitskeurmerk.
  6. Controleer of er geen stukjes metaaldraad uit de stekkers of stopcontacten steken.
  7. Gebruik alleen stekkers en stopcontacten die in goede staat verkeren
  8. Bedenk van tevoren of u de klus zelf kunt klaren of dat u liever een vakman inschakelt

Ook het gebruik van testgereedschap is aan te bevelen. Een spanningsmeter kan, zoals de naam al doet vermoeden, meten of er ergens spanning op staat. Dit is eenvoudig af te lezen doordat het lampje wel of niet gaat branden. Daarnaast kunt u voor het meten voltages, stroom en weerstand gebruik maken van een volt/ohm-meter. Deze is ook te gebruiken bij laag-spanningssystemen.

Wie de uitdaging met elektriciteit aan gaat zal zien dat het resultaat, naast inspanning, ook ontspanning kan leveren.

Liever een elektricien naar laten kijken?

Als u toch de werkzaamheden door een professional wilt laten verrichten, is elektricien Tilburg altijd bereid om u te helpen. U kunt hier met ons contact opnemen. 

Call Now Button