Tegenwoordig worden alle nieuwe stopcontacten geaard. Het voordeel hiervan is dat als er kortsluiting ontstaat, het betreffende apparaat niet onder spanning komt te staan. De spanning wordt dan op een correcte wijze weggevoerd, waardoor er geen risico op elektrocutie bestaat. In deze blog zullen wij u wat meer vertellen over het verschil tussen een geaard en een niet geaard stopcontact en waarom u voor een geaard stopcontact moet kiezen.

Wat is een geaard stopcontact?

Een geaard stopcontact is een stopcontact met twee poorten, waarvan één (de aardingspoort) is verbonden met een geleidend materiaal dat is verbonden met aardingsmateriaal, zoals een koperen staaf die in de grond is geplaatst. Doel van deze aarding is om elektrische schokken te voorkomen en het risico van elektrische schade aan apparaten te verminderen.

Het verschil tussen een geaard en niet geaard stopcontact

Wanneer u in een wat oudere woning woont is de kans groter dat u te maken heeft met stopcontacten die niet geaard zijn. In Nederland is het pas vanaf 1997 niet meer toegestaan om gebruik te maken van niet geaarde stopcontacten. Bij niet geaarde stopcontacten vindt u twee draden:

  • Een bruine draad. Deze haalt de stroom binnen.
  • Een blauwe draad. Deze voert de stroom af.

Bij een geaard stopcontact komen drie draden kijken. Bij een geaard stopcontact wordt er namelijk ook nog gebruik gemaakt van een extra draad: de aardedraad.  Wanneer er sprake is van overspanning van het stopcontact zal de aardedraad gaan werken. De aardedraad zal er dan voor zorgen dat de extra hoeveelheid stroom die vrij is gekomen, afgevoerd wordt naar de aardbodem. Het voordeel hiervan is dat elektrische apparaten, lichtschakelaars en stopcontacten niet onder een te hoge spanning komen te staan. Overspanning van een contactdoos kan bijvoorbeeld ontstaan door een blikseminslag.

Waarom kiezen voor geaarde stopcontacten? 

Bij niet geaarde stopcontacten is de kans op kortsluiting groter. Vooral grotere elektrische apparaten lopen risico. Hierbij kunt u denken aan broodroosters, grill apparaten, andere keuken apparaten, maar bijvoorbeeld ook computers. (Lampen en opladers hebben weinig kans om te maken te krijgen met kortsluiting bij een niet geaard stopcontact.) Om deze reden raad elektriciens Tilburg u aan om uw stopcontacten te laten aarden. 

Laat al uw stopcontacten aarden door een vakkundige elektricien

Vooral in wat oudere woningen zijn vaak nog ongeaarde stopcontacten te vinden. Het zou verstandig zijn als u deze vervangt, of laat vervangen, door geaarde stopcontacten. Dit komt de veiligheid in uw woning sterk ten goede! Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet.

Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten. Het kan ook het geval zijn dat er nog een aardrail aangesloten moet worden in de meterkast. Vanuit hier moet vervolgens de aardedraad naar de stopcontacten in uw woning getrokken worden. Een elektricien kan u hier meer over vertellen en indien gewenst voor u uitvoeren. Zelf met elektriciteit aan de slag gaan kan gevaarlijk zijn, dit raden wij u dan ook niet aan. Als u op zoek bent naar een elektricien, aarzel dan niet om ons te contacteren. Dit kan hier

Call Now Button