Elektriciens zijn vakmannen die veel verstand van zaken hebben als het om elektronica gaat. Daarin is behoorlijk variërend werk te vinden. Tegenwoordig hebben onze elektriciens heel vaak met inductie te maken, maar wat is inductie eigenlijk? Onze elektricien zal voor u op een rijtje zetten wat inductie precies is en hoe het werkt.

Inductie, wat is dat precies?

Inductie wordt in huis vooral gebruikt voor kookplaten, maar wat is inductie nou precies? Het is een fenomeen waarbij een elektrisch veld wordt gegenereerd wanneer een elektrische stroom wordt geleid door een geleidend materiaal. De elektrische stroom genereert een magnetisch veld dat de magnetische flux genereert. Deze magnetische flux wordt dan gebruikt om een elektrische stroom te genereren in een ander geleidend materiaal. Deze stroom wordt ‘inductiestroom’ genoemd.

Inductie biedt een veilige en betrouwbare bron van elektrische energie voor een breed scala aan apparaten. Het is ook een relatief betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor andere energiebronnen. Door de veelzijdigheid en alle voordelen die het biedt, is inductie een veel gebruikte technologie voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen.

Koken met inductie

Koken met inductie in de keuken

Koken met inductie kan al enkele decennia. Dat betekent echter niet dat de technologie de afgelopen jaren stil heeft gezeten. Aan koken met inductie zijn dan ook nu een grote hoeveelheid voordelen verbonden. Zo kan een inductiekookplaat heel eenvoudig schoongemaakt worden. Een traditioneel gasfornuis bevat tal van obstakels, waar een inductiekookplaat gewoon glad is. Een ander voordeel is dat er minder energie verloren gaat doordat de warmte in de pan zelf ontstaat, en niet eronder; de warmte kan dus veel minder makkelijk verdwijnen. Om nog een voordeel te noemen: de plaat wordt zelf veel minder warm, waardoor koken op inductie veiliger is voor kinderen dan het koken op een traditioneel gasfornuis of op een keramische kookplaat.

Verschil keramische en inductie kookplaat

Deze twee kookplaten lijken qua uiterlijk erg op elkaar, echter zijn er zeker een aantal verschillen. Inductie kookplaten zijn kookplaten die warmte produceren door elektromagnetische inductie. Ze hebben een elektronisch geleidende plaat, waarmee een elektromagnetisch veld wordt gecreëerd. Wanneer een metalen pan op het kookvlak wordt geplaatst, wordt er een elektromagnetisch veld gecreëerd dat door de pan stroomt, waardoor de pan direct warm wordt. Dit is een snelle en efficiënte manier om warmte te produceren. Op deze manier wordt ook alleen de pan warm en niet de kookplaat. 

Een keramische kookplaat is een kookplaat die gebruik maakt van keramische platen die elektrisch verwarmd worden om warmte te genereren. De warmte wordt vervolgens overgedragen op de pannen die op de kookplaat geplaatst worden. In dit geval wordt de kookplaat én de pan warm. Hieronder ziet u nog een tabel die de verschillen simpel weergeeft. 

Inductie kookplaat Keramische kookplaat
Produceert warmte door elektromagnetische inductie. Produceert warmte door keramische plaatsen die elektriciteit verbruiken.
Wordt elektromagnetisch veld gecreëerd als een pan op het kookvlak wordt geplaatst.  Warmte van de kookplaat wordt overgedragen op de pan. 
Pan wordt direct warm op een snelle en efficiënte manier. Kookplaat én pan worden warm.
Alleen de pan wordt warm en niet de kookplaat. 

 

Wat is geschikt voor een inductie kookplaat?

Normale pannen met een vlakke onderkant zijn geschikt voor een inductie kookplaat. Hier zal u dus geen problemen bij ondervinden. 

Pannen of andere objecten van aluminium, messing, glas of koper gaan niet werken op een inductie kookplaat. Dat komt omdat deze materialen een hogere frequentie nodig hebben om warmte te genereren. 

Inductie kookplaat bij u thuis?

Heeft u nog vragen over inductie of heeft u interesse gekregen in een inductie kookplaat? Dan kunt u altijd terecht bij elektricien Tilburg. U kunt u ons altijd bereiken en dan kijken wij samen naar een gepaste oplossing.   

Call Now Button