Kortsluiting is een probleem dat bij iedereen wel eens is voorgekomen en iets wat erg gevaarlijk kan zijn en problemen kan veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk dat u dit voorkomt en dat u er voorzichtig mee om gaat. Wij van elektriciens Tilburg zullen u een aantal tips geven om kortsluiting op te lossen en in de toekomst te voorkomen.
Wat is kortsluiting?
Kortsluiting is een verschijnsel dat voorkomt wanneer er te veel elektrische apparaten zijn aangesloten op één groep. Het gebeurt wanneer de stroom zo overbeladen is dat de stop eruit springt en kortsluit waardoor vervolgens de stroom wegvalt. Hierbij kan een vonk ontstaan en dit kan voor brand zorgen. Daarvoor moet u altijd enorm voorzichtig zijn met het aansluiten van elektrische apparaten en de bedrading in uw huis of bedrijf. Een andere manier waarop kortsluiting kan voorkomen is wanneer beschadigde elektrische kabels tegen elkaar aan komen. De stroom die door beide kabel loopt wordt zo vermenigvuldigd en hierdoor wordt de spanning te hoog. Zo kan er een directe schok ontstaan of de draden worden te warm en zorgen uiteindelijk voor kortsluiting, de stroom schiet over.
Wat moet ik doen bij een kortsluiting?
1. Open de meterkast en zoek het probleem.
Om kortsluiting te verhelpen moet u eerst weten waar het probleem zich voordoet. Kijk meteen in de meterkast en kijk op welke groep de kortsluiting is, daar waar de stop gesprongen is. Zo ziet u direct waar in het huis u moet zijn.
2. Apparaten controleren
Haal alle stekkers in de ruimte eruit en kijk voorzichtig alle apparaten na. Schakel de aardlekschakelaar weer in en kijk of de kortsluiting is verholpen. Als de stroom het weer doet weet u dat het een van de apparaten betreft die de kortsluiting veroorzaakt. U kunt één voor één de apparaten weer aansluiten op de stopcontacten om te ontdekken om welk apparaat het specifiek gaat. Ligt het niet aan een apparaat, ga dan naar de volgende stap.
3. Bedrading controleren
Doet de stroom het nog steeds niet na het controleren van de apparaten, dan ligt het probleem bij de bedrading.
4. Los het probleem zelf op of schakel een professional in
Als u weet wat u nu moet doen, fijn! In sommige gevallen begrijpen wij heel goed als mensen er niet uitkomen. Daarom staan wij altijd klaar om in te grijpen. Aarzel dan niet om ons te contacteren als u dat nodig heeft.
Kortsluiting voorkomen
Een overbelasting in elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn, omdat er brand kan ontstaan. Om dat te voorkomen moet u er dus voor zorgen dat er niet teveel apparaten zijn aangesloten op één dezelfde groep. Sluit apparaten op verschillende groepen aan. Zorg ervoor dat er nooit meer stroom voor het apparaat wordt gebruikt dan dat het aankan. Heb genoeg groepen om verschillende grote apparaten op aan te kunnen sluiten. Als laatste is het beste om zo min mogelijk verdeelstekkers te gebruiken, aangezien die veel stroom op één plek vereisen en dit kan gemakkelijk een overbelasting veroorzaken. Daarnaast is het nog belangrijk om kortsluiting te voorkomen om de draden goed geïsoleerd en ver weg van elkaar te hebben. En te zorgen dat er absoluut geen water bij kan komen. Daarnaast raden wij aan om een brandmelder te plaatsen in de meterkast om zo directe kortsluiting te ontdekken en zo snel mogelijk te kunnen handelen.
16 tips om kortsluiting te voorkomen
Dan geven wij u nog enkele tips om kortsluiting te voorkomen in de toekomst.
1. De aardlekschakelaar brengt u op een maximaal aantal groepen aan
Breng de aardlekschakelaar om maximaal vier groepen aan. Deze detecteert een lek en controleert de hoeveelheid stroom die erin en uit loopt.
2. De meterkast is geen opbergkast
Maak van uw meterkast geen opbergkast. Er kan hitte ontstaan in de meterkast en als er brandbare spullen in de buurt liggen kunnen er snel vlammen ontwikkelen.
3. Goede ventilatie in de meterkast
Ook is het hierom noodzakelijk om goede ventilatie te hebben in de meterkast. Als er veel spullen in staan kan dit moeilijker worden.
4. Check de aardlekschakelaar
Check maandelijks of uw aardlekschakelaar nog werkt. Dit kunt u doen gebruik te maken van de testknop. Als u hierop drukt, schakelt de aardlekschakelaar zichzelf direct uit en hierbij valt ook de stroom uit. Vervolgens schakelt u de aardlekschakelaar weer aan, door de blauwe/zwarte knop omhoog te zetten.
5. Goed geïsoleerde bedrading
Zorg ervoor dat de bedrading in uw woning goed geïsoleerd is. Dit wordt meestal gedaan met kunststof of schellak. De isolatie kan worden beschadigd door warmte, stof, water of andere dingen. Controleer dit dus goed.
6. Niet te veel ampère gebruiken
Gebruik nooit meer ampère dan dat is toegestaan op de stoppen van de meterkast. Controleer of dat de apparaten die u op één groep aansluit niet een te hoge spanning hebben voor de groep.
7. Genoeg groepen
Zorg ervoor dat u genoeg groepen hebt in uw woning. Zodat u de stroom goed kan verdelen en om zo te voorkomen dat er geen overbelasting plaatsvindt op één groep.
8. Verlengsnoeren niet uitrollen
Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit. Dit voorkomt een storing in het circuit.
9. Viezigheid in de verlengsnoeren
Zorg ervoor dat er geen viezigheid in uw verlengsnoeren zit.
10. Geen slijtage aan de bedrading
Voorkom slijtage van de bedrading door ze niet onder dingen te plaatsen. Leg ze niet onder een tapijt of zijl, of plekken waar u veel loopt en waar wrijving mogelijk. Ook daar waar geen vocht zich makkelijk kan ophopen en ontstaan.
11. CE-gecertificeerde elektrische apparaten
Gebruik alleen CE-gecertificeerde elektrische apparaten. Andere apparaten zijn gevaarlijk omdat daar de spanning niet goed van in afgesteld of getest.
12. Kies voor keurmerken
Het allerbeste is om te kiezen voor elektrische apparaten met een KEMA of VDE-keurmerk. Deze zijn gegarandeerd veilig.
13. De droger is de boosdoener
Een veelvoorkomende oorzaak van kortsluiting is de droger. Door al het stof die de droger verzamelt kan er snel kortsluiting ontstaan. Dit kunt u makkelijk voorkomen dat het stof na elke droogbeurt volledig te verwijderen. Zowel uit het filter als achterblijvende stofdeeltjes.
14. Vermijdt stof
Het vorige geldt voor meerdere apparaten, zoals de koelkast, föhn, frituur en het broodrooster. Die alle veel stof opvangen en dus snel voor kortsluiting kunnen zorgen. Berg ze dus goed op, waar weinig stof bij kan en maak ze regelmatig stofvrij.
15. Schoonmaken
Maak regelmatig uw producten schoon, hiermee voorkomt u een kortsluiting.
16. Het koffiezetapparaat
Als laatste let op uw koffiezetapparaat. Zorg ervoor dat die niet te lang achter elkaar aan staat. Zet hem na hooguit een halfuur uit.
Komt u er alsnog niet uit?
Dus het allerbelangrijkste is om kortsluiting te voorkomen, wat u kunt doen met de bovenbeschreven tips. Daarnaast, mocht er toch kortsluiting plaatsvinden om die eerst op te sporen en vervolgend op te lossen door de bron te ontdekken en het apparaat of de bedrading daar te verwijderen en daarna te laten repareren. Mocht u er zelf niet uit komen, dan kunt u altijd terecht bij elektricien Tilburg dan kunt u ons altijd bereiken en dan kijken wij er samen na en zullen wij het voor u oplossen. Onze elektriciens zullen zo snel mogelijk bij u zijn als u de storingsdienst raadpleegt.