Kortsluiting is een probleem dat bij iedereen wel eens is voorgekomen en iets wat erg gevaarlijk kan zijn en problemen kan veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk dat u dit voorkomt en dat u er voorzichtig mee om gaat. Wij van elektriciens Tilburg zullen u een aantal tips geven om kortsluiting te voorkomen en op te lossen.

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting is een verschijnsel dat voorkomt wanneer er te veel elektrische apparaten zijn aangesloten op één groep. Het gebeurt wanneer de stroom zo overbeladen is dat de stop eruit springt en kortsluit waardoor vervolgens de stroom wegvalt. Hierbij kan een vonk ontstaan en dit kan voor brand zorgen. Daarvoor moet u altijd enorm voorzichtig zijn met het aansluiten van elektrische apparaten en de bedrading in uw huis of bedrijf. Een andere manier waarop kortsluiting kan voorkomen is wanneer beschadigde elektrische kabels tegen elkaar aan komen. De stroom die door beide kabel loopt wordt zo vermenigvuldigd en hierdoor wordt de spanning te hoog. Zo kan er een directe schok ontstaan of de draden worden te warm en zorgen uiteindelijk voor kortsluiting, de stroom schiet over.

Oorzaken kortsluiting

Kortsluiting kan door meerdere dingen worden veroorzaakt. Hierboven werden er al twee benoemd. Een overbelasting van elektrische apparaten en beschadigde draden die tegen elkaar aan komen. Daarnaast kan blikseminslag of een storing in de elektrische installatie er ook voor zorgen dat de stroom uitvalt.

Om kortsluiting te verhelpen moet u eerst weten waar het probleem zich voordoet. Kijk meteen in de meterkast en kijk op welke groep de kortsluiting is, daar waar de stop gesprongen is. Zo ziet u direct waar in het huis u moet zijn. Daar kunt u vervolgens gaan kijken of het aan de bedrading ligt op de apparaten zelf. Haal alle stekkers in de ruimte eruit en kijk voorzichtig alle apparaten na. Schakel de aardlekschakelaar weer aan en kijk of de kortsluiting is verholpen. Als de stroom het weer doet weet u dat het een van de apparaten betreft die de kortsluiting veroorzaakt. U kunt één voor één de apparaten weer in de stopcontacten om te ontdekken om welk apparaat het specifiek gaat. Doet de stroom het nog steeds niet, dan ligt het probleem bij de bedrading.

Kortsluiting voorkomen

Een overbelasting in elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn, omdat er brand kan ontstaan. Om dat te voorkomen moet u er dus voor zorgen dat er niet teveel apparaten zijn aangesloten op één dezelfde groep. Sluit apparaten op verschillende groepen aan. Zorg ervoor dat er nooit meer stroom voor het apparaat wordt gebruikt dan dat het aankan. Heb genoeg groepen om verschillende grote apparaten op aan te kunnen sluiten. Als laatste is het beste om zo min mogelijk verdeelstekkers te gebruiken, aangezien die veel stroom op één plek vereisen en dit kan gemakkelijk een overbelasting veroorzaken. Daarnaast is het nog belangrijk om kortsluiting te voorkomen om de draden goed geïsoleerd en ver weg van elkaar te hebben. En te zorgen dat er absoluut geen water bij kan komen. Daarnaast raden wij aan om een brandmelder te plaatsen in de meterkast om zo directe kortsluiting te ontdekken en zo snel mogelijk te kunnen handelen.

16 tips om kortsluiting te voorkomen

Dan geven wij u nog enkele tips om kortsluiting te voorkomen

1. De aardlekschakelaar brengt u op een maximaal aantal groepen aan

Breng de aardlekschakelaar om maximaal vier groepen aan. Deze detecteert een lek en controleert de hoeveelheid stroom die erin en uit loopt.

2. De meterkast is geen opbergkast

Maak van uw meterkast geen opbergkast. Er kan hitte ontstaan in de meterkast en als er brandbare spullen in de buurt liggen kunnen er snel vlammen ontwikkelen.

3. Goede ventilatie in de meterkast

Ook is het hierom noodzakelijk om goede ventilatie te hebben in de meterkast. Als er veel spullen in staan kan dit moeilijker worden.

4. Check de aardlekschakelaar

Check maandelijks of uw aardlekschakelaar nog werkt. Dit kunt u doen gebruik te maken van de testknop. Als u hierop drukt, schakelt de aardlekschakelaar zichzelf direct uit en hierbij valt ook de stroom uit. Vervolgens schakelt u de aardlekschakelaar weer aan, door de blauwe/zwarte knop omhoog te zetten.

5. Goed geïsoleerde bedrading kortsluiting

Zorg ervoor dat de bedrading in uw woning goed geïsoleerd is. Dit wordt meestal gedaan met kunststof of schellak. De isolatie kan worden beschadigd door warmte, stof, water of andere dingen. Controleer dit dus goed.

6. Niet te veel ampère gebruiken

Gebruik nooit meer ampère dan dat is toegestaan op de stoppen van de meterkast. Controleer of dat de apparaten die u op één groep aansluit niet een te hoge spanning hebben voor de groep.

7. Genoeg groepen

Zorg ervoor dat u genoeg groepen hebt in uw woning. Zodat u de stroom goed kan verdelen en om zo te voorkomen dat er geen overbelasting plaatsvindt op één groep.

8. Verlengsnoeren niet uitrollen

Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit. Dit voorkomt een storing in het circuit.

9. Viezigheid in de verlengsnoeren

Zorg ervoor dat er geen viezigheid in uw verlengsnoeren zit.

10. Geen slijtage aan de bedrading

Voorkom slijtage van de bedrading door ze niet onder dingen te plaatsen. Leg ze niet onder een tapijt of zijl, of plekken waar u veel loopt en waar wrijving mogelijk. Ook daar waar geen vocht zich makkelijk kan ophopen en ontstaan.

11. CE-gecertificeerde elektrische apparaten

Gebruik alleen CE-gecertificeerde elektrische apparaten. Andere apparaten zijn gevaarlijk omdat daar de spanning niet goed van in afgesteld of getest.

12. Kies voor keurmerken

Het allerbeste is om te kiezen voor elektrische apparaten met een KEMA of VDE-keurmerk. Deze zijn gegarandeerd veilig.

13. De droger is de boosdoener

Een veelvoorkomende oorzaak van kortsluiting is de droger. Door al het stof die de droger verzamelt kan er snel kortsluiting ontstaan. Dit kunt u makkelijk voorkomen dat het stof na elke droogbeurt volledig te verwijderen. Zowel uit het filter als achterblijvende stofdeeltjes.

14. Vermijdt stof

Het vorige geldt voor meerdere apparaten, zoals de koelkast, föhn, frituur en het broodrooster. Die alle veel stof opvangen en dus snel voor kortsluiting kunnen zorgen. Berg ze dus goed op, waar weinig stof bij kan en maak ze regelmatig stofvrij.

15. Schoonmaken

Maak regelmatig uw producten schoon, hiermee voorkomt u een kortsluiting.

16. Het koffiezetapparaat

Als laatste let op uw koffiezetapparaat. Zorg ervoor dat die niet te lang achter elkaar aan staat. Zet hem na hooguit een halfuur uit.

Kortsluiting Dus het allerbelangrijkste is om kortsluiting te voorkomen, wat u kunt doen met de bovenbeschreven tips. Daarnaast, mocht er toch kortsluiting plaatsvinden om die eerst op te sporen en vervolgend op te lossen door de bron te ontdekken en het apparaat of de bedrading daar te verwijderen en daarna te laten repareren. Mocht u er zelf niet uit komen, dan kunt u altijd terecht bij elektricien Tilburg dan kunt u ons altijd bereiken en dan kijken wij er samen na en zullen wij het voor u oplossen. Onze elektriciens zullen zo snel mogelijk bij u zijn als u de storingsdienst raadpleegt.

Call Now Button